Portfolio

Bronowice, Kraków

Design

Ogród nowoczesny –rewitalizacja istniejącego założenia

przeznaczenie

Ogród przydomowy dla czteroosobowej rodziny

projektowane elementy

• Ogrodzenie frontowe oraz boczne
• Podjazd wraz z układem kostki brukowej
• Komunikacja po działce
• Wiata śmietnikowa
• Wiata samochodowa
• Domek gospodarczy
• Taras rekreacyjny
• Pergola
• Miejsce na plac zabaw
• Plan nasadzeń roślinnych wraz ze strefą roślin użytkowych
• System automatycznego nawadniania
• Oświetlenie ogrodu

Idea

Ogród zlokalizowany pośród ścisłej zabudowy miejskiej, z istniejącymi na działce licznymi egzemplarzami roślin, w tym grabowego żywopłotu, dużych drzew liściastych oraz mnóstwem różnych gatunków krzewów, posadzonych przypadkowo. Głównym założeniem projektu było odświeżenie działki, nadanie jej nowoczesnego charakteru oraz wyznaczenie funkcji, tak aby ogród oprócz estetycznego wyglądu był również funkcjonalny. Aby oddzielić działkę od ruchliwej ulicy, wzdłuż frontowej oraz bocznej granicy działki zaprojektowano murowane ogrodzenie, w którym miejscowo zastosowano również metalowe przęsła. We frontowej części działki zaplanowano również sporych rozmiarów podjazd, z uwzględnieniem dodatkowych miejsc postojowych, pod zadaszoną wiatą, oraz miejscem na zawrotkę. Podjazd utrzymano w geometrycznych kształtach w odcieniach szarości, gdzie sporą część brukowaną urozmaicono ozdobnymi rabatami żwirowymi. W tej części działki zaplanowano również lokalizację schowanego za wiatą domku gospodarczego z zielonym dachem oraz boxów śmietnikowych zamiast murowanej wiaty śmietnikowej. Dookoła budynku zaplanowano komunikację z betonowych płyt w żwirowej rabacie. Część rekreacyjna zaplanowana została z lewej strony oraz na tyłach budynku. Wzdłuż bocznej ściany domu zaplanowano duży trawnik do gier i zabaw oraz zlokalizowano domek dla dzieci, dobrze widoczny z tarasu. Wzdłuż tylnej ściany budynku, na całej jego szerokości i pomiędzy dwoma parami drzwi balkonowych, zaprojektowano duży, drewniany taras rekreacyjny. Taras składa się z dwóch osobnych tarasików, połączonych węższym przejściem. Większy z tarasów, zadaszony pergolą z płótnem, przeznacza się na ustawianie stołu oraz biesiadowanie. W bliskim sąsiedztwie wymienionego tarasu zaplanowano również niewielką wiatę grillową. Drugi, mniejszy taras przeznaczono jako prywatną strefę spa z wbudowanym w taras jacuzzi. We wnęce budynku w sąsiedztwie jacuzzi zaprojektowano dodatkowo szafę narzędziową lub miejsce na przechowywanie związanych z utrzymaniem jacuzzi przedmiotów. Przylegający do strefy z jacuzzi narożnik działki, zaaranżowany został jako naturalistyczna rabata z brzozami i roślinami zimozielonymi w towarzystwie głazów na żwirze. W całym ogrodzie rozlokowano również punkty oświetleniowe, umożliwiające korzystanie oraz podziwianie ogrodu również wieczorem. Istniejący ogród, udało się uporządkować i tchnąć weń zupełnie nowe życie.

Close Menu