Kutno, Łódzkie

Design

Ogród w stylu nowoczesnym – rewitalizacja istniejącego założenia

Przeznaczenie

Ogród przydomowy dla pięciu osób

Powierzchnia

1500 mkw

Projektowane elementy

• Ogrodzenie frontowe • Miejsce na odpady • Podjazd wraz z układem kostki brukowej • Odprowadzenie wody • Komunikacja po działce • Projekt renowacji budynku gospodarczego wraz z przeprojektowaniem dachu budynku • Taras rekreacyjny z pergolą i miejscem na grilla • Schowki gospodarcze • Drewutnia • Inwentaryzacja zieleni i gospodarka zielenią • Plan nasadzeń roślinnych • System automatycznego nawadniania • Oświetlenie ogrodu

Idea

Głównym założeniem projektu, było przywrócenie przestrzeni funkcji rekreacyjno – użytkowych, które ogród przez lata utracił. Lata zaniedbań pielęgnacyjnych oraz niekontrolowane przybywanie różnych gatunków roślin jak również wszelkich przedmiotów użytkowych sprawiły, że Inwestorzy nie byli w stanie korzystać z ogrodu, który teoretycznie posiadali. Gruntowne porządki, które objęły usunięcie licznych egzemplarzy roślin, ingerencja w istniejące budynki oraz układ komunikacyjny pozwoliły uzyskać zupełnie nową, funkcjonalną a przy tym nowoczesną przestrzeń. W ogrodzie znalazł się sporych rozmiarów podjazd, utrzymany w odcieniach szarości oraz nieistniejące do tej pory, wygodne miejsce na składowanie odpadów. W strefie frontowej pojawił się niewielki trawnik oraz uporządkowane nasadzenia kulisujące działkę od strony ulicy. Problematyczną przestrzeń z istniejącymi świerkami, zlokalizowaną z boku budynku, wykorzystano jako miejsce na przechowywanie drewna, do którego doprowadzono wygodną ścieżkę. Pozostałą przestrzeń zaaranżowano w formie rabaty roślin cienioznośnych, które porosnąć mają całą powierzchnię rabaty. W głównej części ogrodu, udało się uzyskać sporych rozmiarów trawnik a w narożniku istniejących budynków gospodarczych zaprojektowano nowoczesną pergolę z miejscem do siedzenia oraz grillowania. Sąsiednią ścianę budynku zaaranżowano w formie zielonej ściany z bluszczu a vis a vis pergoli zaplanowano nowoczesną szafę narzędziową. Pomiędzy pergolą a szafą zaaranżowano natomiast żwirową rabatę z komunikacją w formie betonowych płyt. Nie do poznania zmienił się również istniejący garaż, wykorzystywany jako domek letni. Przeprojektowana elewacja oraz dach budynku, sprawiły, że nabrał on zupełnie innego, nowoczesnego wyglądu a całość założenia jest przestrzenią zupełnie odmienioną i gotową do ponownego jej użytkowania.
Scroll to Top