Raciborowice, Michałowice

Design

Ogród nowoczesny z betonem i trawami.

Przeznaczenie

Ogród przydomowy dla czteroosobowej rodziny.

Powierzchnia

1800 mkw

Projektowane elementy

• Ukształtowanie terenu • Podjazd wraz z układem kostki brukowej • Wiata śmietnikowa • Komunikacja po działce • Taras rekreacyjny • Pergola • Miejsce na plac zabaw • Plan nasadzeń roślinnych wraz ze strefą roślin użytkowych • System automatycznego nawadniania • Oświetlenie ogrodu

Idea

Ogród nowoczesny poza miastem, w którym modernistyczna bryła budynku, stonowane, chłodne kolory oraz surowe materiały zmiękczone zostały naturalistyczną zielenią a przede wszystkim mnogością traw ozdobnych. Z racji usytuowania budynku w bliskiej odległości górnej granicy działki, praktycznie cała część rekreacyjno-użytkowa, zlokalizowana została we frontowej części działki. W tej właśnie części zlokalizowano sporych rozmiarów podjazd, wiatę śmietnikową oraz oddzielony od nich rabatą ozdobną dwupoziomowy trawnik rekreacyjny. Z racji zróżnicowanej rzeźby terenu, na obszarze zagospodarowania wprowadzono ozdobne murki, wykonane z betonu architektonicznego, które oprócz walorów wizualnych miały za zadanie podnieść komfort użytkowania przestrzeni. Na tarasie dolnym zaplanowano umiejscowienie utwardzonego placyku pod urządzenia placu zabaw a w przyszłości basenu. Tuż obok placyku zaaranżowano rabatę z ławką w cieniu drzew, z której wygodnie można obserwować bawiące się dzieci. Za rabatą, w ostrym narożniku działki zaaranżowano natomiast zagajnik z drzewami oraz strefę krzewów owocowych. Strefa rekreacji bliższej zaplanowana została natomiast w najbliższym otoczeniu budynku. W narożniku domu zaprojektowano taras w kształcie litery L, ocieniony nowoczesną pergolą stalową. Rozmiary tarasu umożliwiają swobodne ustawienie dużego stołu oraz grilla. Najbardziej problematyczne zdawało by się miejsca na działce, a mianowicie obszar za budynkiem jak również po jego bokach, zaaranżowano w formie naturalistycznych rabat z głazami, trawami ozdobnymi oraz roślinami okrywowymi. Wykończenie nawierzchni stanowi w tych miejscach żwir natomiast komunikację zaplanowano z płyt betonowych. W miejscach tego wymagających wprowadzono również niewysokie murki ozdobne. Całość założenia planuje się podświetlić odpowiednio dobranymi punktami świetlnymi, które po zmroku nadadzą założeniu zupełnie nowego charakteru.
Scroll to Top