Zakliczyn, Tarnów

Design

Nowoczesna elewacja oraz otoczenie budynku

Przeznaczenie

Przestrzeń dla czteroosobowej rodziny

Powierzchnia

2300 mkw

Projektowane elementy

• Elewacja budynku • Ogrodzenie frontowe • Wiata śmietnikowa • Podjazd z układem kostki brukowej • Komunikacja po działce • Taras rekreacyjny • Pergola • Oświetlenie ogrodu

Idea

Głównymi założeniami projektu było zaprojektowanie podjazdu, układu komunikacyjnego, projekt ogrodzenia frontowego jak również przeprojektowanie elewacji budynku w stylu nowoczesnym. Projekt zagospodarowania terenu obejmował fragment działki Inwestora, zlokalizowany w najbliższym sąsiedztwie domu oraz budynku gospodarczego, jak również część frontową działki. Zbieżnie z przednią granicą działki, zaprojektowane zostało ogrodzenie frontowe, zaplanowane z dekoracyjnych pustaków ogrodzeniowych. W ogrodzeniu zaprojektowano szeroką bramę wjazdową oraz furtkę wejściową, pomiędzy którymi zlokalizowano sporych rozmiarów wiatę śmietnikową z osobnymi wejściami z obu stron. Przed ogrodzeniem, w strefie wjazdowo -wejściowej, zaprojektowano nawierzchnię brukową w odcieniach szarości. Analogicznie do strefy wjazdowej, tuż za ogrodzeniem jak również w sąsiedztwie budynku, zaplanowano układ komunikacyjny z kostki brukowej oraz elementów brukowych, również w odcieniach szarości. Ścieżkę wejściową do budynku planuje się wykonać z wielkoformatowych płyt betonowych na żwirze dekoracyjnym. W obrębie układu komunikacyjnego zaaranżowano również rabaty z roślinnością ozdobną oraz punkty oświetleniowe dla iluminacji ścieżek oraz podjazdu. Na tyłach budynku, w prawym narożniku, zaprojektowano sporych rozmiarów taras rekreacyjny oraz nowoczesną pergolę, która oprócz funkcji ocieniającej stanowi również przesłonę od strony sąsiadów. Elewacja budynku zaprojektowana została w stylu nowoczesnym, przy użyciu materiałów naturalnych, o stonowanej kolorystyce. Na elewacji zaplanowano powierzchnie deskowane, zlokalizowane dookoła otworów okiennych oraz na wykuszu, jak również powierzchnie kamienne wykończone płytami elewacyjnymi ze spieków kwarcowych. Cokół budynku wykończono tynkiem mozaikowym w odcieniach grafitu, natomiast na pozostałych powierzchniach ścian budynku zastosowano biały tynk silikonowy. Istniejące słupy, w części frontowej, jak również we wnęce tarasowej, o obecnym przekroju koła, przeprojektowano na słupy o przekroju kwadratu. Słupy wykończono płytami elewacyjnymi ze spieków kwarcowych lub wykonano w formie ażurowych filarów oświetleniowych. Istniejące barierki balkonów, zastąpiono nowoczesnymi, metalowymi balustradami ażurowymi. We wnęce wejściowej oraz na tarasie górnym zaprojektowano dodatkowo pionowe stelaże ozdobne, wykonane ze stalowych profili zamkniętych.
Scroll to Top