Zielonki, Węgrzce

Design

Ogród nowoczesny – rustykalny

Przeznaczenie

Ogród przy bliźniaku dla czteroosobowej rodziny

Powierzchnia

800 mkw

Projektowane elementy

• Ukształtowanie terenu • Wiata samocho • Wiata śmietnikowa • Komunikacja po działce • Taras rekreacyjny • Pergola • Miejsce na plac zabaw • Plan nasadzeń roślinnych wraz ze strefą roślin użytkowych • System automatycznego nawadniania • Oświetlenie ogrodu

Idea

Ogród zlokalizowany przy domu o zabudowie bliźniaczej, o niewielkiej powierzchni oraz występujących skarpach, które w znacznym stopniu sprawiały trudność w jego użytkowaniu. Na ograniczonej przestrzeni we frontowej części działki udało się wydzielić niewielki trawnik, rabatę żwirową z istniejącymi sosnami oraz zaprojektować zintegrowaną z domkiem gospodarczym wiatę śmietnikową z zielonym dachem. W tej części ogrodu zaprojektowano dodatkowo mały tarasik drewniany, zadaszony drewnianą pergolą z płótnem, zlokalizowany w bezpośrednim sąsiedztwie budynku. Skarpę poniżej tarasu zaaranżowano w formie donic tarasowych, wykonanych ze stali corten. Wąską przestrzeń pomiędzy budynkiem a ogrodzeniem a jednocześnie przejście pomiędzy przednią a tylną częścią ogrodu, zaaranżowano w formie żwirowej rabaty ozdobnej ze ścieżką z płyt kamiennych oraz roślinami cienioznośnymi. Na rabacie ustawiono również trzy donice cortenowe, stanowiące pionowy akcent rabaty. Dla wizualnego oddzielenia wnętrz ogrodowych, na zakończeniu rabaty żwirowej, zbieżnym z narożnikiem budynku, zaplanowano umieszczenie tzw. bramy księżycowej, wykonanej z paneli drewnianych, przez którą przechodzi się do głównego wnętrza ogrodowego. W głównej części ogrodu, zlokalizowanej na tyłach budynku, w centralnej części zaprojektowano niewielki, prostokątny trawnik. W sąsiedztwie budynku, na tyłach zaplanowanej przez Inwestorów oranżerii, zaprojektowano niewielki taras grillowy z płyt kamiennych a istniejącą w tej części działki stromą skarpę zagospodarowano w formie drewnianej konstrukcji wielofunkcyjnej, wspartej o murek wykończony blachą corten, umożliwiającej siedzenie, leżenie, składowanie rzeczy, jak również wyjście na górę skarpy, gdzie na drewnianych panelach ogrodzeniowych zawieszono donice z ziołami. Zabieg drewnianych przęseł powtórzono również na ogrodzeniu bocznym, gdzie panele drewniane podzielono dodatkowo ekranami z bluszczy. Poprzez odpowiednie zagospodarowanie, całą przestrzeń dostępną w niewielkim ogrodzie wykorzystano w maksymalny sposób, wykorzystując oryginalne rozwiązania elementów małej architektury.
Scroll to Top